Geen wonder dat ik mezelf een heel slecht kind vond: mijn ouders wilden me niet meer terughebben. En toen ik mijn strenge oom in Arnhem in de kelder opsloot moest ik daar ook weg, die wilden me ook al niet meer hebben. Maar in het chauffeurscafé van mijn oom en tante net buiten Wassenaar was ik van harte welkom. Maar de 11e augustus kwam en ik moest weg: mijn tante en ik in tranen.

In Godelieve kwam ik bij de ietwat stren-
ge juf Tilly in huisje Bambi. Dat klikte nou niet bepaald en ik was maar wat blij toen ik verhuisde naar de Koekoek. Bij juf Pauline, juf Greet en juf Rian voelde ik me heel wat meer op mijn gemak.
Naam:
Geboorteplaats:
Geboortejaar:
Periode in Godelieve:
Huisjes:

Huidige woonplaats:
Gezinssituatie:
Beroep:
Jarenlang is de reden van mijn plaatsing in Godelieve niet duidelijk geweest, en wilde ik het liever niet hebben over de periode Godelieve. Ik herinner me nog dat ik vaak in mijn broek poepte en daarvoor eerst bij het Medisch opvoedkundig Bureau in Arnhem, en daarna in het ziekenhuis uitgebreid ben onderzocht. Uiteindelijk leerden de zusters daar me weer om het op de WC te doen. Daar was ik best trots op, maar ik mocht niet naar huis. Via logeeradressen bij familie in Arnhem en Wassenaar belandde ik uiteindelijk in Godelieve.
Sil (Silvester) Castelein
Wageningen
1956 (26 maart)
11 aug. 1964 - 21 dec. 1965
Bambi (aug. 1964 - nov. 1964)
de Koekoek (nov. 1964 - dec. 1965)
Apeldoorn
Ongehuwd
Tekenaar / calculator / werkvoorbe-
reider bij Brummel Projectinrichters
BV te Apeldoorn
Waterpomp en paddestoel in de speeltuin.
Uitgezwaaid door mijn broer Jan Jacob: op naar Godelieve.
In het begin was ik helemaal op mezelf en trok nooit met andere kinderen op. Ik tekende, speelde of las boeken. In de tuin van de Koekoek zat ik vaak te mijmeren in een van de appelbomen en in de speeltuin mocht ik in m'n eentje graag met water klooien bij de pomp. Later veranderde dat en stukje bij beetje begon ik met huisgenootjes op te trekken.

Huisgenootjes in de Koekoek waren Trees de Beer, Wimke Westen, Dion Hosli, Louis Steenvoorde, Saskia Jansen, Willie Kersten, Elma Möllers, Willie Engelen, Philip Scheel, Paula Wildemans, Madelon van Dun, Hennie Wessel, Leo van den Heuvel, Irene Grevelt, Marion van der Weijden, Ninette Murk en Ronnie in 't Groen.
Samen met Frans van Gorp en Dion Hosli op de foto, op de plek waar huisje de Kangaroe gebouwd zou worden.
Van de school weet ik niet zoveel meer, alleen dat meneer Evers het schoolhoofd was. En dat ik een keer met Philip Scheel heb gespijbeld om naar Tilburg te gaan. Maar ja, geen geld, geen vooruitzichten en met hangende pootjes en knorrende maag kwamen we weer "thuis"waar we prompt voor straf een woensdagmiddag moesten nablijven.
Wat ik geweldig vond aan die school was dat met mooi weer de glaspui helemaal open ging, je zat dan als het ware buiten tussen de bomen en het groen.
Eindelijk op weg naar huis!
Ook weet ik nog goed dat er een knutselkelder was onder het hoofdgebouw. Die werd geleid door meneer Rijmakers maar ook pater van Duijnhoven was daar soms, hij heeft eens iets wat ik van klei had gemaakt gebakken in een pottebakkersoven.

Het is pas een aantal jaar geleden dat ik toch wel eens wilde weten waarvoor ik naar Godelieve toe moest, en heb via mijn huisarts kopieën gekregen van alle stukken uit die tijd en voorafgaand daaraan.
Daarin wordt gesproken van een "affectieve stoornis in de moeder-kindrelatie".
Er werd inderdaad niet zoveel geknuffeld bij ons thuis vroeger. Daarnaast had ik voelsprieten voor als er storm op komst was tussen mijn ouders en ging het dan in mijn broek doen.
"Die jongen moet maar eens een tijdje naar een wat kindvriendelijker omgeving" moet onze huisarts gedacht hebben. Daar ben ik hem nu dankbaar voor, ondanks de onzekerheden van toen.

Godelieve, met zorgzame juf Pauline en haar collega's, de mooie omgeving en de vele leeftijdgenootjes was voor mij een heel wat betere omgeving op dat moment om weer kind te leren zijn.
Foto en namen van alle Koekoekjes als afscheid op 21 dec. 1965.
Terug naar verhalen-index
Terug naar verhalen-index
Naar bovenzijde pagina
beveiligd mailadres: verander _at_ door @ in je mailprogramma
beveiligd mailadres: verander _at_ door @ in je
mailprogramma